Βρώμη


Βρώμη

Η θαυματουργή τροφή για την υγεία και την ομορφιά

Η βρώμη (Avena Sativa) είναι ένα είδος δημητριακού, πλούσιο σε φυτικές ίνες, με δεκάδες οφέλη για την υγεία μας. Μπορεί να χαρακτηριστεί και ως «λειτουργικό» τρόφιμο, λόγω της περιεκτικότητάς της σε β-γλυκάνη, αφού το πίτουρό της περιέχει β-γλυκάνες σε ποσοστό 2,2-7,8%. Οι β-γλυκάνες είναι δομικοί πολυσακχαρίτες και τις συναντάμε στα κυτταρικά τοιχώματα των δημητριακών σπόρων. Με άλλα λόγια, πρόκειται για διαλυτές φυτικές ίνες. Πολλές έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί κατά καιρούς κατέληξαν στο συμπέρασμα πως οι φυτικές ίνες βελτιώνουν το λιπιδαιμικό προφίλ, ενώ συμβάλλουν και στην καλύτερη ρύθμιση της μεταγευματικής γλυκόζης του αίματος.

Μελέτες, μάλιστα, έχουν δείξει ότι η αύξηση της πρόσληψης διαλυτών φυτικών ινών κατά 1 γρ. την ημέρα μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της ολικής και της LDL «κακής» χοληστερόλης κατά 1,73 mg/dl και 2,2 mg/dl αντίστοιχα. Η μελέτη CARDIA, με τη σειρά της, επιβεβαίωσε τις ευεργετικές ιδιότητες των φυτικών ινών καθώς παρατηρήθηκαν βελτιωμένα επίπεδα ινσουλίνης, μείωση του σωματικού βάρους, της αρτηριακής πίεσης, των τριγλυκεριδίων, της LDL χοληστερόλης και βελτίωση της πηκτικότητας του αίματος.

Ένα «λειτουργικό» τρόφιμο

Οι μηχανισμοί με τους οποίους οι διαλυτές β-γλυκάνες, οι οποίες, όπως είπαμε, υπάρχουν σε αφθονία στη βρώμη, δρουν στα λιπίδια του αίματος είναι οι εξής:
• Δημιουργούν μέσα στο έντερο ένα είδος ζελατίνης που δεσμεύει τη χοληστερόλη και δεν επιτρέπουν την απορρόφησή της από το έντερο.
• Δεσμεύουν τα χολικά οξέα στο λεπτό έντερο με αποτέλεσμα τη μείωση της χοληστερόλης στον ορό.
• Αναστέλλουν τη σύνθεση της χοληστερόλης μέσω της ζύμωσης από τα βακτήρια του παχέος εντέρου.

Οι β-γλυκάνες, λοιπόν, ανήκουν στην κατηγορία των «λειτουργικών» και βιοενεργών συστατικών, και μάλιστα με πολύ σημαντικά οφέλη για την υγεία μας και κυρίως για την καρδιά μας. Η σούπερ αυτή τροφή, όμως, που είναι τόσο σημαντική για τη γενικότερη υγεία του οργανισμού, μπορεί να κάνει και θαύματα και στην ομορφιά, καθώς οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες της βρώμης λειτουργούν σαν φυσικό καλλυντικό.

Επιστημονικές έρευνες, λοιπόν, πιστοποιούν την ύπαρξη θετικής επίδρασης ακόμα και όσον αφορά την ομορφιά, κυρίως στη βάση της αντιοξειδωτικής της δράσης. Μάλιστα, οι πολυφαινόλες της βρώμης (οι αβενανθραμίδες) φαίνεται να κατέχουν τόσο αντιοξειδωτική, όσο και αντιφλεγμονώδη και αντιαλλεργική δράση, ενώ σε σύγκριση με τα δημητριακά ολικής άλεσης, η αντιοξειδωτική δυνατότητα της βρώμης υπερτερεί έναντι άλλων, όπως το καλαμπόκι και το σιτάρι.

Αυτό σημαίνει προστασία των κυττάρων από την οξείδωση που προκαλούν οι περιβαλλοντικές επιθέσεις, όπως η μόλυνση της ατμόσφαιρας και η ηλιακή ακτινοβολία. Με λίγα λόγια, νεανικό δέρμα για περισσότερα χρόνια, ακόμα κι αν το εκθέτουμε στην ταλαιπωρία του ήλιου.

Εντάξτε, λοιπόν, τη βρώμη στην καθημερινή σας διατροφή και επωφεληθείτε από τις ευεργετικές της ιδιότητες!

πηγή http://www.zougla.gr

If you enjoyed this post, please consider leaving a comment or subscribing to the RSS feed to have future articles delivered to your feed reader.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.